
מהמטבח למעבדה: כיצד התזונה שלנו מחזקת אותנו כנגד וירוס הפפילומה
על הקשר שבין תזונה לנגיף הפפילומה האנושי (HPV) והסיכון להתפתחות של סרטן צוואר הרחם, על הרכיבים התזונתיים שמספקים הגנה טבעית לגוף ומסייעים למערכת החיסון להתמודד עם הווירוס ואיך ניתן לצרוך אותם
פעילות תקינה של מערכת החיסון שלנו תלויה ברכיבי תזונה חיוניים, הנקראים מיקרו-נוטריאנטים, כמו למשל ברזל, ויטמין A, ויטמין D, חומצה פולית (ויטמין B9) ואבץ[1]. מחקרים מראים כי רכיבים אלה חיוניים לבריאות הכללית, למניעת מחלות ולטיפול בהן, ומשפיעים על כל היבטי מערכת החיסון. חוסר ברכיבים אלה עלול לפגוע בתפקוד מערכת החיסון ולהגביר את הסיכון לזיהומים[2]. למערכת החיסון תפקיד מכריע, בין היתר, בהגנה מפני זיהומים המועברים במגע מיני ומניעת התפתחות מחלות מין, בהן גם הדבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV)[3]. תגובתה של מערכת החיסון לזיהום HPV עשויה לקבוע אם הזיהום יחלוף או יתמיד, ובכך משפיעה על הסיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם[4].
חשוב לציין כי לרוב, הידבקות ב־HPV אינה מסכנת את בריאותנו, וב־90% מהמקרים הנגיף יעלם לאחר תקופה מסוימת של כמה חודשים ולכל היותר שנתיים מבלי שנדע אפילו שנדבקנו, אך יש מקרים שבהם הזיהום אינו נעלם, ובמקרים אלו הוא עשוי להביא להתפתחות נגעים בצוואר הרחם ולעיתים לסרטן[5].

מה אומרים המחקרים?
בשנים האחרונות עולה תשומת הלב לקשר שבין תזונה לזיהומים וגינליים, בדגש על נגיף הפפילומה. כך למשל, בסקירת ספרות שעקבה אחר השפעת התזונה על התפתחות סרטן צוואר הרחם[6], נמצא כי צריכה של ויטמינים A, D כמו גם E ו־C עשויה לעכב את התפתחות סרטן צוואר הרחם הנגרם מ־HPV. עוד נמצא כי צריכה של חומצה פולית עשויה למנוע או לעכב את התקדמות זיהום HPV לדרגות שונות של התפתחות נגעים סרטניים. לרכיבי התזונה הללו השפעות שונות על דיכוי בשלבים שונים של התפתחות המחלה, ומכאן שמסקנת החוקרים היא כי צריכה של ירקות ופירות המכילים מגוון של ויטמינים ורכיבים תזונתיים יכולה לדכא באופן נרחב את התפתחות המחלה[7].
במחקר שפורסם בסוף 2023 בכתב העת למחלות זיהומיות (JID) [8], נבדק הקשר בין איכות התזונה לבין הסיכון לזיהום HPV. הנתונים נלקחו מתוך הסקר הלאומי לבריאות ותזונה בארה"ב בשנים 2003 עד 2016 וכללו 10,543 נשים עם דרגות זיהום שונות של HPV או ללא זיהום כלל. איכות התזונה של הנשים הוערך באמצעות מדד HEI (אינדקס אכילה בריאה), שבו ציון גבוה יותר מצביע על איכות תזונה טובה יותר. המחקר מצא כי נשים שלא צרכו פירות כלל, פירות שלמים או ירקות ירוקים ושעועית – היו בסיכון גבוה משמעותית לזיהום HPV לעומת נשים שעמדו בהנחיות התזונה האמריקאיות.
פירות, ירקות ותזונה ים תיכונית
HPV הוא הזיהום השכיח ביותר המועבר במגע מיני, אך תזונה בריאה, שעשירה בכל אותם רכיבים תזונתיים חיוניים, יכולה לשמור עלינו מפני התקדמות של המחלה. נוגדי חמצון כמו ויטמינים A, B2, E וחומצה פולית B9, נמצאו שוב ושוב כמגנים מפני התקדמות זיהום HPV והתפתחות סרטן צוואר הרחם. ויטמינים אלו נמצאים בירקות ירוקים כהים, כמו תרד, קייל וברוקולי, בשעועית, ובפירות כמו תפוזים, ענבים ומנגו. תזונה ים תיכונית, עשירה בירקות, קטניות, פירות, דגנים מלאים, דגים ושמן זית, קשורה גם כן בסיכון נמוך להתקדמות של HPV. פירות, ירקות וקטניות המכילים ויטמין C יכולים להפחית זיהום HPV וסרטן צוואר רחם בנשים[9].
לצד תזונה מאוזנת, יש חשיבות רבה גם באלמנטים אחרים הקשורים באורח חיים בריא לתמיכה במערכת החיסון בכלל ולהגנה מפני התקדמות זיהום HPV והתפתחות סרטן צוואר הרחם. עישון, לדוגמה, פוגע בפעילות מערכת החיסון ובקרב מי שנדבק ב־HPV מעלה את הסיכון להתפתחות של מחלה קשה יותר[10]. לחץ גם הוא עשוי להביא להתקדמות של HPV ולהגביר את הסיכון להתפתחות סרטן[11]. שינויים באורח החיים יכולים לסייע בהפחתת רמות הלחץ; הקפדה על שנת לילה מלאה, הימנעות משימוש באלכוהול וסמים, פעילות גופנית ופעילות מדיטטיבית כמו יוגה או מיינדפולנס, יסייעו להפחתת רמות הלחץ ולשמירה על מערכת החיסון חזקה יותר[12].
התמונה שעולה מתוך המחקרים העדכניים ברורה: התזונה שלנו היא הרבה יותר מדלק לגוף – היא מערכת הגנה מתוחכמת. שינוי בהרגלי תזונה והקפדה על תזונה מאוזנת ועשירה במיקרו־נוטריאנטים חשובים לחיזוק מערכת החיסון שלנו שמהווה, בין היתר, הגנה גם מפני HPV.
המידע המופיע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי פרטני. אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא / לצרכן / או התייעצות עם רופא מוסמך. למידע המלא יש לעיין בעלון האריזה העדכני. המוצר אינו תרופה.
[1] https://www.cdc.gov/nutrition/features/micronutrient-facts.html
[2] Ferrari FA, Magni F, Bosco M, Biancotto G, Zorzato PC, Laganà AS, Chiantera V, Raffaelli R, Franchi M, Uccella S, Garzon S. The Role of Micronutrients in Human Papillomavirus Infection, Cervical Dysplasia, and Neoplasm. Healthcare (Basel). 2023 Jun 5;11(11):1652. doi: 10.3390/healthcare11111652. PMID: 37297793; PMCID: PMC10252691.
[3] Monin L, Whettlock EM, Male V. Immune responses in the human female reproductive tract. Immunology. 2020 Jun;160(2):106-115. doi: 10.1111/imm.13136. Epub 2019 Nov 11. PMID: 31630394; PMCID: PMC7218661
[4] Bashaw AA, Leggatt GR, Chandra J, Tuong ZK, Frazer IH. Modulation of antigen presenting cell functions during chronic HPV infection. Papillomavirus Res. 2017;4:58-65. doi:10.1016/j.pvr.2017.08.002
[5] https://www.cdc.gov/sti/about/about-genital-hpv-infection.html
[6] Ono A, Koshiyama M, Nakagawa M, Watanabe Y, Ikuta E, Seki K, Oowaki M. The Preventive Effect of Dietary Antioxidants on Cervical Cancer Development. Medicina (Kaunas). 2020 Nov 10;56(11):604. doi: 10.3390/medicina56110604. PMID: 33182663; PMCID: PMC7698010.
[7] Arash Letafati, Tannaz Sakhavarz, Mohammad Mahdi Khosravinia, Omid Salahi Ardekani, Samira Sadeghifar, Mehdi Norouzi, Mona Naseri, Azam Ghaziasadi, Seyed Mohammad Jazayeri, Exploring the correlation between progression of human papillomavirus infection towards carcinogenesis and nutrition, Microbial Pathogenesis, Volume 183, 2023, 106302, ISSN 0882-4010, https://doi.org/10.1016/j.micpath.2023.106302.
[8] Lin HY, Fu Q, Tseng TS, Zhu X, Reiss K, Joseph Su L, Hagensee ME. Impact of Dietary Quality on Genital Oncogenic Human Papillomavirus Infection in Women. J Infect Dis. 2023 Nov 11;228(10):1385-1393. doi: 10.1093/infdis/jiad146. PMID: 37161924; PMCID: PMC10640770.
[9] Lin HY, Fu Q, Tseng TS, Zhu X, Reiss K, Joseph Su L, Hagensee ME. Impact of Dietary Quality on Genital Oncogenic Human Papillomavirus Infection in Women. J Infect Dis. 2023 Nov 11;228(10):1385-1393. doi: 10.1093/infdis/jiad146. PMID: 37161924; PMCID: PMC10640770.
[10] Ronald C. Eldridge, Michael Pawlita, Lauren Wilson, Philip E. Castle, Tim Waterboer, Patti E. Gravitt, Mark Schiffman, Nicolas Wentzensen, Smoking and subsequent human papillomavirus infection: a mediation analysis, Annals of Epidemiology, Volume 27, Issue 11, 2017, Pages 724-730.e1, ISSN 1047 2797, https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2017.10.004. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1047279717303009)
[11] Lugović-Mihić L, Cvitanović H, Djaković I, Kuna M, Šešerko A. The Influence of Psychological Stress on HPV Infection Manifestations and Carcinogenesis. Cell Physiol Biochem. 2021 Jul 10;55(S2):71-88. doi: 10.33594/000000395. PMID: 34242500.
[12] https://www.cdc.gov/mentalhealth/cope-with-stress/index.html