פפילו…מה?
מהו וירוס הפפילומה? מה משמעות הזנים השונים ואיך מאבחנים? כל מה שכדאי לך לדעת על וירוס הפפילומה HPV, הווירוס השכיח ביותר בעולם המועבר במגע מיני. כן, גם לגברים.
מאמר מאת: ד"ר הרן גבי, גינקולוג אונקולוג, מנהל היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי "מעיני הישועה," גזבר החברה לקולפוסקופיה ומנתח גינקולוגי בכיר באסיא מדיקל, וירוס הפפילומה האנושי או באותיות לועזיות HPV, הוא הזיהום השכיח ביותר בעולם המועבר במגע מיני: מסתבר שרוב האנשים הפעילים מינית (גם גברים וגם נשים) ידבקו בוירוס בשלב מסוים בחייהם.
יש לציין שקונדום לא ימנע בהכרח את כל מקרי ההידבקות היות וישנם חלקים באיברי המין הזכרי והנקבי שהקונדום אינו מכסה. בנוסף למגע המיני, נגיף הפפילומה מועבר גם באמצעות מין אוראלי ואנאלי אך גם אפשרי במגע ידני בלבד. לפי נתוני משרד הבריאות1, קיימים יותר מ-100 זנים של וירוס ה-HPV. בנשים הם עלולים לגרום לסרטן צוואר הרחם, לסרטן הנרתיק ולסרטן הפה והלוע ובגברים – לסרטן הפין, לסרטן פי הטבעת ולסרטן הפה והלוע. הזנים מקבלים שמות מספריים ויכולים להיות מסווגים לשלוש קטגוריות עיקריות לפי סבירות הסיכון לגרום לסרטן:
זני HPV בסיכון נמוך – אלו הם הנפוצים ביותר ואלה שעלולים לגרום ליבלות באברי המין, הידועות בשם קונדילומה אקומינטה, ואף לגרום לשינויים קלים בצוואר הרחם הנשי . עם זאת, אין להם פוטנציאל לגרום לא לסרטן ולא לנגעים חמורים, וברוב המקרים, הגוף יפנה את הזנים בסיכון נמוך בעצמו, תוך שנתיים בממוצע.
זני HPV בסיכון בינוני – עדיין לא ניתן לקבוע אם הסיכון לממאירות הוא גבוה או נמוך אצל נשים שנדבקו בזנים אלו.
זני HPV בסיכון גבוה – אלו הם הזנים הנדירים אך החמורים ביותר של HPV שכן יש להם פוטנציאל לגרום לנגעים בצוואר הרחם, אשר עם הזמן עלולים להתפתח לסרטן צוואר הרחם אם הם לא יתגלו ויטופלו כראוי. לפי ארגון הבריאות העולמי זנים בסיכון גבוה אחראים לסרטן צוואר הרחם וזנים מסוג 16,18 קשורים ל-70% מכלל הגידולים בצוואר הרחם2.
איך יודעים אם נדבקת ב-HPV?
HPV פועל לעתים קרובות בשקט, מבלי שהאדם הנגוע יודע שהוא שם. ברוב המקרים אין אפשרות לקבוע מתי התרחשה ההדבקה, כיוון שהווירוס מסוגל להישאר בגוף לאורך שנים, ללא ידיעת האדם שנדבק. לכן, חשוב להקפיד על בדיקות גניקולוגיות שגרתיות. היום בדיקת נשאות לוירוס הפפילומה היא חלק מבדיקת הסקר לסרטן צוואר רחם בכל קופות החולים.
ברוב המקרים הגוף מתמודד עם הוירוס בעצמו או בעזרת טיפול מתאים. במקרים מסוימים הזיהום יכול לגרום ליבלות באיברי המין ולפגוע משמעותית באיכות חיים ובמקרים מסוימים לגרום לסרטן צוואר הרחם. הגילוי של הנגיף אינו שם נרדף לסרטן ולכן אבחנה חיובית לא צריכה להוות סיבה לדאגה מיידית אך סיבה טובה לבחון עם הרופא המטפל טיפול מתאים ולהיצמד להנחיותיו.
בנוסף, כפי שציינו עד כה, הפרוגנוזה וההתפתחות של הזיהום יהיו תלויות בגורמים רבים כמו למשל בזן ה-HPV, בגיל, במערכת החיסון שלנו ובאורח החיים שלנו.
איך הוירוס יכול לגרום לנגעים בצוואר הרחם?
צוואר הרחם הוא אזור איברי המין שיש לו סיכון גבוה יותר לזיהומי HPV מתמשכים. ברגע שהזיהום התרחש, הוירוס מתחיל להתחלק בתוך תאי צוואר הרחם שלנו ולשנות את הצורה שלו. ככל שיותר תאים משתנים, כך חומרת הנגעים הטרום ממאירים שעלולים להוביל להופעת סרטן גדולה יותר.
על פי מידת ההתקדמות, אנו יכולים להבחין בין:
• נגעים בדרגה נמוכה (LSIL) או נגעים פחות חמורים, עם סבירות גבוהה להעלמות באופן ספונטני על ידי מערכת החיסון שלנו.
• נגעים בדרגה גבוהה (HSIL) או נגעים חמורים יותר, אשר נוטים להימשך זמן רב יותר, הם בעלי סיכון גבוה יותר להתקדם לסרטן צוואר הרחם.
איך ניתן לעזור למערכת החיסון לסלק את ווירוס הפפילומה?
סילוק HPV על ידי המערכת החיסונית שלנו תלוי בארבעה גורמים: זן הוירוס מהווה פאקטור משמעותי ביכולת הפינוי הספונטני של הוירוס. רוב הזנים ייעלמו אחרי שנתיים אולם קיימים זנים שנוכחותם תישאר לזמן רב יותר בגוף וזה עלול להיות מסוכן.
בנוסף, ידוע לכולם שכאשר מערכת החיסון שלנו נחלשת, לגוף שלנו קשה יותר להילחם באיומים חיצוניים. במקרה של HPV, לרוב המערכת החיסונית שלנו תסלק את הוירוס תוך שנתיים. עם זאת, לפעמים הגוף שלנו לא מזהה את הוירוס והוא יכול להישאר בלתי מזוהה בגוף במשך תקופה ארוכה.
ידוע גם ש crispatus Lactobacillus , "החיידק הטוב" , הקשור לאיזון המיקרוביוטיקה הנרתיקית עלול לסייע בפינוי מהיר יותר של HPV. מנגד, נמצא כי חיידק מסוג vaginolis Gardnerella , קשור למצב בו לווירוס קשה יותר להתפנות ולסבירות גבוהה יותר לנגעים בצוואר הרחם.
כמו כן, ווירוס ה-HPV יתקשה לחדור ולהשתכפל כאשר צוואר הרחם שלנו מכוסה היטב באפיתל ואין בו אזורי טרנספורמציה או הרחבות. את זן הווירוס לא נוכל לשנות אולם כיום קיים תכשיר לנשים שנמצאו חיוביות לHPV אשר מונע היווצרות נגעים חדשים, מסייע לחידוש האפיתל בנגעים קיימים ואף מעודד התחדשות של המיקרוביוטה הווגינלית. נשים עם או ללא נגעים ראשוניים בצוואר הרחם* שעד כה הפתרון היחיד שהוצע להן היה לחכות לפינוי ספונטני של הווירוס מהגוף, כעת יכולות לטפל בפפילוקייר ג'ל וגינלי.
* נגעים בצוואר הרחם בדרגה נמוכה
אתר משרד הבריאות, נתונים אודות נגיף הפפילומה .1
2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer
המידע המופיע בכתבה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי פרטני. למידע מפורט על המוצרים שבכתבה, ניתן לעיין בעלון לצרכן ולהתייעץ עם הרופא המטפל או הרוקח בדלפק. אין להסתמך על התוכן והמידע לשם קבלת או הענקת טיפול רפואי והוא אינו מיועד לבוא במקום עלון לרופא / לצרכן / או התייעצות עם רופא מוסמך. לפני השימוש יש לעיין בעלון לרופא / לצרכן.